Täpp-tehnikas mandalate maalimisest.

Miks just täpp-tehnikas mandala?

Täpp-tehnikas mandala seepärast, et see on lihtne, minu võimetele jõukohane. Joonistada ma ei oska aga ilu teha kangesti meeldib. Ma olen alati teadnud, et ükskord ma teen hästi suure mandala. Juba siis kui ma isegi ei teadnud veel päris täpselt mis asi see mandala on. Ma teadsin, et see saab olema suur ja ümar ja et muster kordub. Tavaliselt, kui ma midagi väga tahan, käärin kohe käised ülesse ja hakkan proovima. Seekord oli teisiti. Ma lihtsalt teadsin, et ükspäev ma teen selle mandala ja et kiiret ei ole kuskile. Eks ma siis ükskord teen ka, praegu pole veel aeg küps- hästi suure jaoks.

täpp-tehnikas mandala
30x30cm oliiviroheline-sinkjashall kristallidega

Pea igal täpp-tehnikas mandala maalimise kursusel küsitakse, et mis on mandala mõte. Milleks on seda vaja? Kas see on nagu meditatsioon? Kas erinevatel mandalatel on erinevad omadused? Miks ma valin ühte mandalasse kokku just need või nood värvid, kas sellel on mingi tähendus? Minu aus vastus on: ei. Kõik asjad maailmas pole üldsegi praktilised. Mõned on ilu pärast. Mõned on selle pärast, et neid on tore teha. Mõned on seepärast, et lihtsalt ei saa tegemata jätta. Mina arvan, et mõtte leiab inimene mandalale ise.

Traditsiooniliselt sümboliseerib mandala iidseid pühasid tõdesid, eluringi (mandal- sanskriti keeles-ring, ratas). Tiibeti budistid kasutavad mandalaid mediteerimisel, nad valmistavad mandala värvitud liivast ning selle tegemine võtab päevi, vahel ka nädalaid aega. Valmis mandala uhutakse jõkke  või järve, kus see saab taas loodusega üheks. Selle teguviisi mõte on õpetada asjadest lahti laskmist ja mõistma kaduvust.

Mandala kui meditatsioon.

Minule meeldib mandalaid tehes kuulata näiteks audioraamatuid. Pole suurem asi meditatsioon eksole. Samas, unustan nälja ja ajataju võib totaalselt kaduda. Kindel ikka, et pole meditatiivne? 5-8h järjest nokitsed pole mingi probleem. Julgelt tund sellest läheb juba ainuüksi värvide valimisele, sobitamisele ja õigete toonide kokku segamisele täpp-tehnikas mandala jaoks. Tellimustööde puhul on see eriti oluline. Mulle meeldib sümmeetrilisus, täppide suurustega mängimine, värvitoonide sujuv üleminek. Kristallide paigutamine valmis mandalale, otsides seda „õiget kohta“ mis tekitab mustri mustris. Olles piisavalt harjutanud ja teades täpselt mida teed on täpp-tehnikas mandalate tegemine ülimalt nauditav. Lummav.

Vaata minu tehtud töid siit: GALERII

Õpitoas osalenu kodus valminud mandala

 Alustajatel on ikka raske ka. Kõik kes te selle põhimõtteliselt 3 tunniga õpitoas selgeks olete saanud- te olete nii ägedad! See hetk kui ma näen, et tekib ahaa moment ja edasi töö lausa lendab käes on hindamatu väärtusega minu jaoks. Mitte keegi pole veel koolituselt nii ära läinud, et valmis täpp-tehnikas mandalat kaasas pole. Äärmiselt südantsoojendav on saada peale õpituba tagasisidena pilte kodus valminud täpp-tehnikas mandalatest. Aitäh teile!

Täpp-tehnikas mandalate maalimise nakkuse kordaja suhtes pole kellelgi pretensioone, ma usun.

Püsime terved ja kohtume esimesel võimalusel juba uutes õpitubades!